Gästbok

Välkommen till VGN:s gästbok.

Här kan du bland annat

 • Ställa frågor om släktforskning,
 • Kanske svara på andras frågor och funderingar,
 • Komma med förslag på vad föreningen ska göra
 • Berätta om dina forskningsresultat
 • Få kontakt med andra som forskar i vårt område

37 reaktion på “Gästbok

 1. Hej, har börjat släktforska och på min fars sida härstammas från Flo/Hytinga/Malma. Ska besöka orterna i sommar och skulle vilja vet om någon känner till Frälsegården, Hyringa, Kohagen eller Lobacken. Släkten heter Wiberg men farfars farfar hette Anders Andersson Wiberg och föddes 1792.
  Finns det någon annan som forskar i denna släkt?

  • Hej Allan!
   Jag känner inte till någon som forskar på släkten Wiberg.
   Det får bli samma förslag till dig som du fått på mail. Hembygdsföreningarna i Hyringa Längnum och Malma kan nog svara var gårdarna finns.
   Hälsningar
   Ann–Britt Dahlström

 2. Hej!
  Jag har släktingar som bodde/arbetade på Djäknagården, Önum i mitten av 1800-talet. De emigrerade till Amerika 1870-1873.
  Nu har jag fått en bra kontakt med en ättling till denna familj.
  Hon berättar att frun i familjen arbetade åt kungen.
  Kan detta stämma? Hade kungen något boende/residens i närheten av Djäknagården i Önum, Skaraborgs län i mitten av 1800-talet?
  Någon som vet?

  Med vänlig hälsning Patrik

  • Hej Patrik!

   Det har aldrig funnits någon kunglig boning under 1800-talet. Kan det varit så att frun tidigare bott några år i Stockholm och då tjänade på slottet? En kvinnlig släkting till min man arbetade på kungliga tvättinrättningen så i slutet av 1800-talet. Denna släktings far var förresten född i Djäknagården, Önum 1837. Så han kände troligen dina släktingar. Det fanns många boende i Djäknagården vid den tiden.

   MVH
   Gerd Johansson
   sekreterare VGN

 3. Hej, vi har precis börjat att släktforska, har också gjort DNA test som inte visar riktigt vägen åt Vara/Skaraslätten men vet att det finns att finna något där på min man sida. Jag bygger ett släktträd för oss båda.
  Har kommit så här långt, men har inte hittat vidare:
  Hans mormors mormor hette Annicka Larsdotter, född 1830 gift med Anders Pehrsson, arbetskarl. Annickas föräldrar hette Sven Andersson, född 1806, Långgården Skarstad, gift med Cajsa Larsdotter född?.
  Sven Andersson var rusthållare, så var hans far också Jan Andersson, gift med Anna Hansdotter, också Långgården Skarstad.
  Hittade Långgården på kartan strax söder om krysset Trafikplats Åsen, kan det vara samma gård från en gång i historien…
  Missade att det fanns en grupp här på Orust som startade för nya i släktforskning, ska försöka komma med på nästa.
  Men under tiden försöker jag leta efter det jag kan. Bokat in en dag på biblioteket för åtkomst till arkivprogram? tips om var jag ska leta?

  Min sida kommer från Finland och på min mormors sida, har det gjorts stor forskning, spännande, men den slutar runt 1471 talet med en :
  Hendrich Haffuer (Hafwerin)
  Födelse Från 1471 till 1480 – Sääminki, Enonkoski, Finland
  Död Ungefär 1541 – Finland
  Far Lars Haffuer Maka Mrs Hendrich Haffuer (Hafwerin) (o.s. Hafferi)
  Hur långt bak går kyrkoböcker etc egentligen?

  Det var mycket på en gång… roligt är det i alla fall med den här nya hobbyn :)
  Mvh
  Tarja

  • Hej Tarja! Innan koll av var Långgården låg innan laga skiftet så behöver du kontrollera dina uppgifter än en gång. du skriver att Annicka Larsdotters far hette Sven Andersson, vilket inte kan stämma. Hennes far måste ha hetat Lars eller så hetter Annicka Svensdotter istället. Likadant med Sven Anderssons far, hans far måste ha hetat Anders och inte Jan Andersson. För att någon ska kunna hjälpa dig behöver du lämna uppgift om var och när Annicka var född.

   För att läsa kyrkböckerna så använder jag mig av Arkiv Digital online som är en betaltjänst. Man brukar komma åt den gratis på biblioteket.

   När det gäller dina finska anor är det fantastiskt att komma så långt tillbaka som 1400-talet. Det är inte vanligt varken i Sverige eller Finland skulle jag tro. De svenska kyrkböckerna och de finska också gissar jag startade 1686. För att hitta tidigare uppgifter används nog mest mantalslängder, jordeböcker och domböcker.
   MVH
   Gerd Johansson
   sekreterare VGN

   • Hej,
    Tack Gerd för svar. Jag får se efter detta en gång till, får börja skriva upp var jag hittade uppgifterna…
    Vi har börjat skriva ett träd i MyHeritage, men det var nog inte där jag hittade uppgifterna.
    Får återkomma igen, om jag lyckas hitta rätt.

 4. Hej,
  Jag skulle behöva hjälp för att komma vidare.
  Jag letar efter uppgifter om föräldrarna till min anmoder Catharina Månsdotter född i Täng socken (R) 1760 eller 1761 (båda åren står i senare not).
  Jag letar efter födelsen men hittar henne inte i Särestad C:3 1761-1809. Födelseboken för 1760 fattas på AD.
  Jag har hittat henne som utflyttad 1776 till Tun (R) Särestad B:1 p. 61. Då bor hon på Räfhögen.
  Första tillgängliga husförhörsbok i Täng socken är från 1788, alltså efter Catharina flyttat.
  Är det någon här med lokalkännedom som vet på vilken gård Räfhögen låg eller vet någon Måns, Månsson eller Månsdotter som kan finnas i samma familj och bättre dokumenterad? Tacksam för alla tips.
  Tack på förhand !

  • Hej Karin!
   Jag kollade i NAD – Nationell arkivdatabas- hos SVAR och det finns inga födelseböcker bevarade för Särestad 1748-1760. Detsamma gäller Täng att 1788 är det första husförhörslängden som finns. Har du kollat i mantalslängderna om Räfhögen finns med där? Om hon fick barn så se efter bland faddrarna till barnen om det finns några Månsson/dotter. De kan tänkas varit syskon och är ett spår värt att följa om man har sådan tur att det står var de bodde.
   Hälsninga
   Gerd Johansson

   • Tack för tipsen! Jag är ny som släktforskare och är lite osäker på bad du menar med mantalslängderna. Karin

    • Hej!
     Mantalslängder är skattelängder och de finns digitaliserade hos AD fram till 1820. De finns också hos SVAR. På AD hittar du dem via Skaraborgs läns landskontor.
     Mantalslängderna gjordes i slutet av året innan som de gällde för. Så tittar du i 1788 års längd så är den skriven någon gång i okt-dec 1787. De är upplagda efter härad- pastorat – socken – gård. Det finns sockenregister i början. Under varje gård är det antecknat vem som brukade gården just då, hustru står oftast endast som ett h, barn står med om de räknas som vuxna, ev står de istället i marginalen till höger. Drängar och pigor brukar också stå med. Ibland står inte namnen på barn och tjänstefolk. Längre tillbaka i tiden är uppgifterna än mer knapphändiga. Detta är endast en mycket kortfattad information. Bra information finns i släktforskarförbundets handbok om mantalslängder, som kanske ditt bibliotek har. I handböcker för släktforskning beskrivs mantalslängder också. Lycka till. Gerd

   • Hej Karin!
    Du kan även kolla i boupteckningar där fadern heter Måns och bor i Täng.

    Åse och Viste häradsrätt BouReg:2 (1737-1859) Bild 88 / sid 566

    Mvh
    Karl-Johan

 5. Hej

  Jag försöker finna anorna till Jonas/Jon Andersson och Kerstin Andersdotter, som visserligen under 1790-talet lever i Stora Bredäng i Norra Björke, men som i början av 1800-talet flyttar till Russhed i Flo sn. Enligt mantalslängden flyttar de 1803 vidare, men frågan är vart.

  Om någon stött på Jonas och Kerstin i sin släktforskning är jag tacksam för all typ av information om dem. I Bredäng har de för övrigt fått fem barn, som kanske kan underlätta identifieringen av dem

  178805xx Anna
  17900122 Maja
  17920316 Anders
  17971111 Kjerstin
  18010307 Lisa

  Tack/Johan

  • Hej Johan!
   Jag har läst din fråga. Har du möjligen en källhänvisning på mantalslängderna? Jag använder Arkiv Digital.
   Sökte lite i Flo kyrkoböcker tyvärr är det mycket som saknas för den tidsperioden.
   Hälsningar
   Ann-Britt Dahlström

 6. Hej! Mitt namn är Åsa Sundström och jag försöker att följa min mors släkt bakåt. Min mormors mor, Augusta Eriksson, var född på Lekunga Frälsegård år 1877.Hennes far, Anders Eriksson (1843-1916) stod som Hemmansägare på gården. Men 1894 hände något och familjen flyttade till Ekedal och Anders står som arbetskarl i folkräkningarna därefter. Jag skulle så gärna vetalite mer om Lekunga Frälsegård. Anders ägde 1/9 och det betyder att det fanns flera ägare, men hur bodde de? Alla familjerna kan nog inte ha fått plats i huset? Fanns det flera hus? Vet ni något om Lekunga Frälsegård-antar att det var en bondgård med jordbruk? Finns den kvar?
  Jag funderar även över vad som fick familjen att lämna gården. I släkten talas det om att Anders hade gått i borgen för någon. Har ni något förslag på hur och var man kan finna ut mer information om detta?
  Sedan undrar jag även över Ekedal. Finns den gården kvar?
  Många frågor detta, men jag tar gärna emot tips på personer som kan veta mera om platserna eller kanske rent av om släkten.
  Stort tack i förskott/Åsa

 7. Hej
  Hittade föreningen när jag googlade om Grästorp, ny medlem på gang :-)
  * Någon som ver var man kan köpa eller låna ”Trökörna-en sockenbok”
  * En ana var ”bonde på Frambo” I Trökörna enligt födelseboken på slutet 1700-talet. Nuvarande bonde (som vänligen tog sig tid att prata lite) sager att garden som nu är Frambo är från tidigt 1800_tal och låg under Thamstorp. Någon som vet något om varför gården revs/byggdes ny? Eller kanske fans det flera gårdar under Frambo. Men om det var under Thamstorp borde han ju varit ”Åbo”. Kanske finns det någon hembygdsföreningen man borde besöka. Har titat på ”historiska kartor” Och ser att visa delar av Frambo exproprierades för järnvägsbygget, men det ser ut at bara ha varit mark och inga byggnader.
  All info mottages med tacksamhet.
  Martin, Dis-västare med huvuddelen av rötterna I Skåne, men farfar föddes I Tengena och hans far I Trökörna.

  • Hej Martin! Trökörnaboken kanske går att låna från ett bibliotek. Jag vet inte om det finns några ex kvar till försäljning ( ska höra mig för).Om Trökörna och Frambo kan jag inte så mycket men om du har möjlighet att lämna din mailadress till mig så kan jag lämna lite förslag på kontakter i Trökörna/Frambo.
   Hälsningar
   Ann-Britt Dahlström
   annda50@gmail.com

  • Har du tur så kan du hitta boken via något antikvariat eller via Bokbörsen på Internet. Hälsningar Gerd johansson

   • Tack för era svar, hittade boken på Universitetsbiblioteket I Göteborg (som hade andra godbitar också, men med över 300 sidor så får denna boken komma först.

    En reflektion när jag I våras åkte runt i västra Skaraborg, genom Sjuhärad ner till
    Bjäre där jag har mest anor:
    Skaraborg har historiskt bra mylla och rätt stora arealer, många gårdar ombyggda till stora och moderniserade. Sjuhärad dålig mylla och små jordbruk. Gårdarna finns ofta kvar, nerlagda och i dåligt men historiskt skick. Bjäre, också bra mylla men små bruk., tack vare höga priser är främst boningshud välbevarade som sommarstugor. Arealerna där samlade till större gårdar. Kanske inget konstigt men sånt som hjärnan leker med när man kör omkring.

    Martin

 8. Hej

  Jag letar ättlingar som bott på gården Lövås i Främmstad. I Främmestads kyrkböcker är det dock ganska tunnsått med människor därifrån. Kan gården ha tillhört Väne-Åsaka församling? Eller har den gått under annat namn?

  Med vänlig hälsning/Johan

  • Hej!
   Lövås vad jag kan se så har den legat bara i Främmestad. Såg i en mantalslängd från 1660-talet så var Lövås (med annan stavning) med.
   Mvh
   Karl-Johan

 9. Hej
  Jag undrar om någon vet något om bondsonen från Bjertorp i Flo socken- och sedermera komministern Nicolaus Jonea Flodinus ca 1627-1707. Han efterlämnade en änka och två barn. Vet någon vad dessa hette? Förde de namnet Flodin vidare. Jag har mina anor från Flodinarna i Gökhem och skulle väldigt gärna ha rda på om detta kan vara en ”öppning”..?

  • Hej Örjan!
   Har läst din fråga men tyvärr har jag inget svar på den.Hoppas att någon annan kan lösa problemet.En fråga till dig kan det vara Gertorp istället för Bjertorp?
   Hälsningar
   Ann-Britt Dahlström

 10. Hej. Jag fick en förfrågan av en släktforskare, tillika släkting till mig, angående Väster Bittarne och Öster Bittarne. Det ska finnas snarlika namn på byar i England, är det någon som vet något om detta? De ska ligga nära varandra.
  Mvh/Rose-Marie Rylander, Eggvena

 11. Hej!

  Vi har köpt en f.d. backstuga (alltså hus utan mark) på östra sidan av Hunneberg i Grästorps kommun. Allt som tillhör Västra Tunhem verkar väldokumenterat, men jag hittar mycket lite om vårt område. Som tur är har jag fått en del kontakter som har ”ärvt” tidigare släkt- och husforskning, så jag vet en del om dem som bott där tidigare. Nu till mina frågor.

  Känner ni till någon dokumentation över stugor, torp och backstugor i Flo socken (som inkluderar Hunneberg)?

  Jag har fått en jättestor, handritad karta över alla backstugor som fanns cirka år 1900 längs gamla landsvägen mellan Tore Mosse och Flo klev. Den är en kopia av en karta som ritats i färg med olika angivelser i olika färger. Ingen vet var den kommer ifrån, men den sägs vara ritad med hjälp av en person som berättade ur minnet. Har någon hört talas om den och kan ge mig mer information?

  • Hej!
   Tyvärr har jag inget bra svar på din fråga.Det som jag kommer att tänka på är en bok FLO,SAL och ÅS en hembygdsbok av Erik L. Johansson. Återkommer om jag finner något mer.
   Hälsningar
   Ann-Britt Dahlström

 12. Hej, forskar om min släkt i Flo men eftersom jag inte själv är från trakten skulle jag behöva hjälp med att tyda gård/ortsnamn noterade för Andreas Jönsson och Kjerstin Olsdotter boende på Brännet. Finns i Husförhör 1796 – 1811 GID1027.2.64200 AI:2 XY-1061 sid 51.
  Vore hemskt tacksam då jag kört fast helt!

  /Stefan Peleback

  • Hej,mitt förslag är. Andreas: Håbergs gård ,finns i Ås(R).Kjerstin: Bärtg. Sal(R). I Flo E:1 1806 Sal sock. Finns Andreas dr. fr.Nordg. Flo o Kjerstin p. Tomteg. Sal. Där finns även föräldrar.
   Söker man i Flo och inget hittar kan det vara bra att leta även i Sal o Ås. Hoppas du kommer vidare i din forskning.Hälsnigar Ann-Britt Dahlström

 13. Hej

  Efter att ha släktforskat i ett år har jag sett att jag har ganska många anor från Främmestads socken, bland annat en Anders Svensson på Idebacken (1712-1788) som jag tror var fogde.

  Vet ni om det finns information lokalt där man kan ta reda på var han var fogde samt om det finns annan information om honom och hans arbete.

  Tack på förhand
  Johan

  • Hej Johan!
   Kan vara svårt att få fram info om han var fogde, domböcker kan kanske ge svar, eventuellt mantalslägder, kanske Främmestads hembygdsförening kan ha någon info om honom, troligen inte, men möjligt om han arbetade under Främmestad Herrgård kanske de kan ha info. Såg på Disbyt att det fanns två släktforskare som hade Anders Svensson, någon av dem kan kanske veta något.
   Mvh
   Karl-Johan Augustsson

 14. Jag vill tacka för den hjälpsamma hjälpen jag fick ,att släktforska om mina förfäder den 03.01.13 på biblioteket i Vara.Med hälsning från Finland,Göran Jonsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>