Vårresan till Lyrestad

Föreningens vårutflykt gick i år till Lyrestad. Drygt 25 medlemmar mötte upp. På förmiddagen gjorde vi ett studiebesök hos Arkiv Digital. Företagets huvudsäte är i Lyrestad och är ledande i Sverige när det gäller kyrkoböcker, domböcker och annat arkivmaterial digitaliserat på Internet. VD:n Mikael Karlsson tog emot och hälsade alla välkomna. Han visade runt oss i lokalerna, där vi bland annat fick se huvudservern där alla företagets originalbilder finns. Mikael berättade att servern är ihopkopplad med fler servrar runt om i Sverige. Det innebär att bilderna är lagrade på fler servrar ifall det händer något med en server. Vi fick även se hur man fotar av äldre arkivböcker och hur digitalisering av en stor samling med porträttnegativ går till. Besöket avlutades med att Mikael berättade en del om företagets historia, nuvarande verksamhet och visioner. Efter studiebesöket vandrade deltagarna till Hamnmagasinet där representanter för Lyrestads hembygdsförening tog emot. Vi åt en god lunch bestående av hemlagad soppa och nybakt bröd. Efter en kort information om museet var det fritt att själva gå runt och bese de stora samlingarna. De är uppdelade på tre våningar och väl organiserade i olika tema och miljöer. Besöket avslutades med en kaffestund innan resan ställdes hemåt.

Kommentarer inaktiverade.