Gästbok

Denna sida är tänkt för att hålla kontakt mellan alla som är intresserade av Tråvad och dess historia. Du behöver inte vara medlem. Här kan vi delge varandra funderingar och utbyta tankar, knyta nya kontakter osv.

Har du någon kunskap om Tråvad, episod eller dylikt som du gärna vill dela med dig av, så är du välkommen att göra det här eller  via epost till någon i styrelsen. Tänk dock på att nu levande personer för man inte skriva om på Internet utan dess tillåtelse (enligt PUL-lagen).

Här kan du även ställa frågor och svara på andras frågor. Frågorna kan t.ex. röra hembygdsforskning, gårds och torpinventering och släktforskning. Det är inte säkert att vi kan svara på allt, men vi kommer att göra så gott vi kan.

16 reaktion på “Gästbok

 1. Ett stort tack för en fantastiskt trevlig 100:års fest!
  God förtäring, trevlig underhållning, intressant utställning!
  Lycka till med ert fortsatta föreningsarbete!

 2. Hej

  Vi flyttade i vintras in till Tråvad brotorp 4(gula huset med torn väster om Lidan längsmed 47an)
  Vore guld,om någon vet var jag kan hitta info om denna fastighet då kommunen inte hade något.
  Mvh Viktor

  • Hej Viktor! Välkommen till Tråvad. En kort beskrivning finns i boken Tråvads socken Landsbygdsdelen s 195. Ägaren till kvarnen köpte ca 1885 tomten och de marker som och till av ägaren till det ställe som nu bebos av Karl-Erik och Ragnhild Öhman. Därefter hade gården och kvarnen samma ägare fram till 1994. Tomten bebyggdes någon gång under 1920-talet. Siste kvarnägaren som bodde här var Rudolf Johansson och hans hustru Inga-Maj.
   Boken finns på Vara bibliotek. blir du intresserad av att köpa en så ska jag kolla upp om vi har några ex kvar. Det finns även en bok om Tråvads samhälle.
   Hälsningar
   Gerd Johansson
   sekreterare

   • Hej och tack Gerd.

    Alltid kul att veta lite historia bakom gården. Har du möjligen någon koll på var man kan få tag på foton eller ritningar på huset.
    Med vänlig hälsning, Viktor

    • Tyvärr Viktor så har föreningen inga ritningar eller äldre foton än det som finns i boken på just ditt hus. Rudolfs fru Inga-Maj hade varit gift tidigare. Kanske vet hennes svärdotter Birgitta Malmström i Vara vart sådant kan ha tagit vägen. Rudolf hade inga egna barn.

     MVH
     Gerd

 3. Bland min morfar Johannes Thorssells (1853-1939) kvarlämnade böcker hittade jag Immanuel von Swedenborgs Göttliche Offenbarungen tryckt 1823. Med vacker sirlig handstil står på första sidan namnet Per Wilhelm Törner, tidigare ägare till boken. Generalreg. öfver svenskt portr.galleri uppger: Född i Tråvad, Skarab.län 1861 15/9, stadskommin. i Ulricehamn. Föd.boken Tråvad C:1 (1861-1894)bild 7: Född och döpt Per Wilhelm, far Per Jansson, arb. Herregården, mor Maria Andersdotter. V Lindedahl dopförrättare. Hfl-anteckning: Student i Skara. Flyttat till Främmestad 31/10 1888 (färdigutbildad präst). – Min morfar kom 1878 till Tråvad och tillträdde tjänsten som folkskoll. För mej en glädje att få kännedom om ännu en av min morfars vänner.

  • Hej Inger!
   Jag är Marcus Stål, son till Sölve Stål, son till Susanna dotter till Johannes Thorsell.
   Jag vill gärna komma i kontakt med dig då jag har äldre fotografier som jag undrar om du vill hjälpa mig att identifiera. Jag tänkte sända bilderna till dig via mejl så därför anger jag min adress här; familjenstal@hotmail.com

   Hoppas du vill hjälpa mig!

   Vänlig hälsning
   Marcus Stål

 4. Hej
  Jag har precis köpt den lilla gården på Tomterna 2 i Tråvad. Vet ni någon som kanske vet lite historia runt den lilla gården. Vi hade varit jätte tacksamma om någon kunde berätta något om den.
  Med vänlig hälsning
  Glenn

  • Hej Glenn! I boken ”Tråvad socken landsbygdsdelen 1850-2000″ finns ditt ställe på s 244 som Stommen 2:118. Uppgifterna hämtar jag därifrån. Gården avstyckades i samband med ett arvskifte 1887 från den gård som ligger precis brevid Föreningshuset, dät din framfartsväg går ner.1959 köpptes markerna av gård som ligger precis bakom spannmålsanläggningen. Ägare: Svante Jonsson d ä 1887-1888, dotter Hanna Betty Svantesdotter 1888-1906, hennes bror Frans Otto Svantesson 1906-1926, Sven Johansson ”onkel Svan” en brorson som då kom hem fårn USA 1926-1973, Karl Gösta Verner Ivarsson 1973-1989, Reine Karlsson 1989-. Med reservation för ev felaktigheter i årtal.
   Hälsningar
   Gerd Johansson
   sekreterare

 5. Vi är nya glada ägare till Karstorp som ligger precis på gränsen mellan Edsvära och Tråvad. Om någon har mer historik och bilder på Karstorp eller allra helst en tavla av Raatikanen så skulle vi gärna ta del av det materialet! Mvh Helene & Philip Karlsson

  • Det finns en gammal bok som heter Edsvära hembygdsbok. Där står kanske lite. Kolla med biblioteket. När det gäller foton så gå in på Västergötlands museums bildarkiv och leta. Ni hittar det på nätet via deras flik Backspegeln. Hälsningar
   Gerd

 6. Trevligt att kunna läsa om min hembygd på den fina hemsidan. Önskar Er lycka till vid invigningen Tidslinjen-Skylt vid Tråvadsbadet i morgon den 9 maj, Kr.himmelsfärdsdag. Med hälsning Ingemar

  • Så trevligt med en gästbok. Jag har bland mina privata foton lagt in klassfoton från min tid som elev vid Tråvads små- och folkskola. Dessa vill jag gärna översända till föreningen.Jag tänker då komplettera dem med de namn jag minns. Under vilken e-postadress kan jag sända dem?
   Med hälsningar
   Inger

   • Så roligt att du vill dela med dig av dina foton. Du kan sända dem antingen till min postadress eller vår ordförandes adress. De finns under fliken Styrelsen mm.
    Hälsningar
    Gerd

    • Hej Gerd! Hade först tänkt sända fotona med e-post men inser det olämpliga i detta. Hoppas kunna komma ner i sommar och lämna dem personligen och vi kan gå igenom namnen.
     Hälsningar
     Inger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>